Moldova’da Aziz George kurdelesi takan yaşlılar para cezasına çarptırılıyor

Moldova’da Aziz George Kurdelesi Takmaya Para Cezası

‘Zafer’ Koordinasyon Komitesi Başkanı Aleksey Petroviç, Moldova polisinin Aziz George kurdelesini takan yaşlılara para cezası kestiğini duyurdu.

Petroviç, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Moldova’da genellikle milletvekilleri, politikacılar ve kamuya mal olmuş kişilerin yanı sıra savaşa katılmış babalarını ve dedelerini anmak için kurdele takan emekliler ve yaşlılar, Aziz George kurdelesi taktıkları için para cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Festival etkinliklerinin organizatörleri olarak, insanları Aziz George kurdelesi takmaya teşvik etmeyeceğiz. Ancak bunu bir anma sembolü olarak görüyoruz ve Zafer Günü etkinliğinde de bu şekilde yer alacağız.

Moldova yönetiminin Aziz George kurdelesini ‘aşırılık’ simgesi olarak gördüğünü hatırlatan Komite Başkanı, 2023 yılında Anayasa Mahkemesi’nin, vatandaşların kurdeleyi takması durumunda polisin bunun savaş, saldırganlık veya aşırılık sembolü olarak kullanıldığını kanıtlaması gerektiğini açıkladığını belirtti. Ancak polisin delilsiz şekilde vatandaşlara ceza kesmeye devam ettiğini vurguladı.

Öte yandan, Moldova son yıllarda Zafer Günü kutlamalarını kısıtlama ve Aziz George kurdelesinin kullanımını yasaklama eğiliminde. Ancak buna rağmen her yıl binlerce vatandaş Zafer kutlamalarına katılmaya devam ediyor. Son iki yılda Aziz George kurdelesi takıldığı için polis tarafından 500’den fazla ceza kesildiği bilgisi verildi.

Moldova’da Cumhurbaşkanı Maia Sandu liderliğindeki Eylem ve Dayanışma Partisi’nin (PDS) iktidara gelmesinden bu yana, tarihi yeniden yazma politikası uygulanıyor. PDS, Aziz George kurdelesinin kullanımının yasaklanması ve Hitler Almanya’sının yanında savaşan Romen askerlerinin anıtlarının yerleştirilmesi gibi tartışmalı yasaları kabul etmişti.

Related Posts

Erdoğan ve Bahçeli görüştü

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüştü.

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler Batı Şeria’nın kuzeyinde 3 Filistinliyi darbetti

İşgalci İsrailliler, Mesudiye bölgesi yakınlarında Filistinli sivillere saldırdı. Filistin Kızılayı, yaralanan 3 kişiye olay yerinde müdahalede bulunduklarını açıkladı.

İYİ Partili Çömez’den ekran karartma cezası verilen Sözcü TV’nin logosunun önünde açıklama

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis Başkanlığına gönderilen fezlekenin nedeninin eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Medipol hastaneleri ve ona tahsis edilmiş arsaları televizyon programında sorması olduğunu söyledi. Çömez, “Kaldırın dokunulmazlığımı sizinle mahkemede hesaplaşalım” dedi.

Ege’de 4,6 büyüklüğünde deprem (son depremler)

Ege Denizi’nde Richter ölçeğine göre 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, depremin Muğla’nın Bodrum ilçesine 169 kilometre mesafede gerçekleştiğini duyurdu.

Bursa’da yürekleri ağza getiren anız yangını

Bursa’da çıkan anız yangını konutlara sıçramadan söndürüldü.

Ermenistan ve Azerbaycan, barış görüşmeleri için Abu Dabi’ye gidiyor

Paşinyan ve Aliyev, Perşembe günü BAE’de barış görüşmeleri için buluşacak. Anayasa değişikliği ve Zangezür koridoru gibi kritik başlıkların gündemde olacağı toplantıya Türkiye ve ABD de destek veriyor.