Ev ve Araç Alım Satımında Yeni Dönem: 81 İlde Yeni Dönem

İlan Platformlarında Yeni Dönem Başlıyor: Sahte İlanlara Son!

Milyonlarca alıcı ve satıcıyı yakından ilgilendiren bu sistem, gayrimenkul ve motorlu kara taşıtları sektöründe sahte ve yanıltıcı ilanların önüne geçmeyi hedefliyor.

Yeni Düzenleme İle İlan Verme Süreci Değişiyor

Resmen uygulamaya giren bu sistem sayesinde, internet üzerindeki ilan platformlarına konut veya araç ilanı verenlerin, ilanlarını e-Devlet üzerinden doğrulamaları zorunlu hale geldi. Bu sayede, ilanların gerçek kişi veya yetkilendirilmiş emlak/galeri işletmeleri tarafından verildiği teyit edilecek.

Yeni düzenleme kapsamında, internet üzerinden ikinci el araç veya konut ilanı vermek isteyenlerin bazı şartları sağlaması zorunlu hale geldi. Artık sadece yetki belgesine sahip işletmeler ya da e-Devlet üzerinden kimlik doğrulaması yapan kişiler ilan yayımlayabilecek.

SADECE YETKİ BELGELİLER YAYIMLAYABİLECEK

Bu sistemin geleceği şubat ayında kamuoyuna açıklanmıştı. Özellikle galeriler için yetki belgesi bulundurma şartı getirilmiş ve son başvuru tarihi 25 Nisan 2025 olarak belirlenmişti. Artık 2023, 2024 ve 2025 model araçlara dair ilanlar yalnızca yetki belgesi olanlar tarafından yayınlanabilecek.

Daha eski model araçlar için ise geçiş süreci 2 Haziran 2025’te tamamlanacak. Bu tarihten itibaren tüm ikinci el araç satış ilanlarında yetki belgesi bulunmayan kişilerin ticari faaliyet göstermesi yasak olacak.

BİREYSEL SATIŞLARDA İSTİSNA

Bireysel satış yapmak isteyen araç sahipleri içinse bir esneklik sağlandı. Aracın sahibi ya da birinci ve ikinci derece yakınları, herhangi bir yetki belgesi olmadan ilan verebilecek. Ancak bunun dışındaki üçüncü şahıslar için internet üzerinden satış imkanı ortadan kalkacak.

Benzer bir uygulama konut satışları için de getirildi. 1 Ocak itibarıyla kiralık konutlar için başlayan doğrulama sistemi, 7 Nisan’dan itibaren satılık konutları da kapsıyor. Satılık bir mülk ilanı verecek kişinin, mülkiyet bilgisini e-Devlet üzerinden doğrulaması zorunlu hale geldi. Mülk sahipleri ayrıca kendi yetkilendirdikleri kişilere de ilan oluşturma yetkisi verebilecek.

Related Posts

Sigaraya yeni zamla fiyatlar değişti: En ucuz ve pahalı sigara fiyatları güncellendi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun haziran ayı enflasyon verilerini açıklaması sonrası ÖTV’ye gelen zamlar sigara fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, bir sigara grubuna daha zam geldiğini paylaştı. En ucuz sigara 79 TL, en pahalı sigara 93 TL oldu.

Trafikten men edilen araçlar için kritik 6 ay kararı

Trafikten men edilen ya da sahipsiz olarak bırakılan araçlarla ilgili yeni bir düzenlemeye gidildi. Milli Emlak Genel Tebliği kapsamında yapılan değişiklikle, bu tür araçların satış süreci netleştirildi. Artık, trafikten men edildiği ya da buluntu tutanağı düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay içinde teslim alınmayan veya sahipleri tarafından aranmayan araçlar, Milli Emlak birimleri tarafından satışa çıkarılacak.

Bankada parası olanlar dikkat! Vergi adımı sonrası getiriler düştü: Faizlerle ilgili yeni tahmin

Faizlerin yükselmesiyle cazibesini artıran vadeli mevduatlarda stopaj oranları yükseltildi. Piyasada en yüksek faiz oranı %53 olurken, bankalarda oranlar yavaş yavaş aşağı çekilmeye başladı. Hem faiz oranlarındaki küçük çaplı indirim hem de kazançtan alınan vergi payının artması mevduat getirilerini düşürüyor. Bir yandan da Merkez Bankası’ndan faiz indirimi bekleniyor. Peki ilerleyen süreçte mevduat faizleri düşecek mi? İşte detaylar… 

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Türkiye’nin gıda devi iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 4 deposuyla faaliyet gösteren ve dünyanın birçok ülkesine meyve-sebze ihracatı gerçekleştiren Asya Fresh, yaşadığı mali sorunların ardından konkordato ilan etti.