Türkiye’de medya ve yayıncılık alanında faaliyet gösteren önemli kuruluşlar, LeMan dergisinin hedef gösterilmesi ve ardından yaşanan olaylar hakkında ortak bir basın açıklaması yaptı.
Açıklamada şunlar belirtildi:
“Basın ve ifade özgürlüğünü destekleyen biz medya, yayıncılık ve yazar dernekleri olarak, Leman Dergisi’nde yayımlanan bir karikatür nedeniyle son günlerde artan hedef gösterme, saldırı ve şiddet çağrılarını endişeyle izliyoruz.
Basın ve ifade özgürlükleri, çoğulcu demokrasinin temel taşlarıdır. Sorunların iletişim yoluyla çözülmesi, şiddete başvurulmaması barışçıl bir toplum için önemlidir.
Fikirlerin, eleştirilerin ve mizahın suç unsuru olarak görülmesi, şiddeti teşvik etmektedir ve toplumda baskı ortamını artırmaktadır.
“MADIMAK BENZERİ OLAYLAR TEKRARLANMASIN”
Tüm tarafları, düşünceye yönelik tehditleri reddetmeye, sorunları barışçıl bir şekilde çözmeye çağırıyoruz.
Bugün, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşanan Madımak Oteli katliamının yıldönümüdür. Olayda hayatını kaybedenleri anarken, benzer olayların tekrarlanmasını önlemek için basın ve ifade özgürlüğünden yana olduğumuzu vurgulamak istiyoruz.
Madımak’ta yaşanan acı hatırasını unutmayarak, benzer nefret ortamlarının tekrar oluşmasına karşı olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.
“GAZETECİLER NEFRETİ KÖRÜKLEYİCİ YAYINLARDAN UZAK DURMALI”
Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre gazeteciler; barış, demokrasi, hukukun üstünlüğü, laiklik ve insan hakları gibi evrensel değerleri savunmalıdır. Nefreti körükleyici yayınlardan kaçınmalıdır.
Meslektaşlarımızı, zor zamanlarında bile gazetecilik ilkelerine ve yayıncılık ilkelerine bağlı kalmaya davet ediyoruz.”